Acceptarea emoțiilor poate fi un proces dificil, mai ales când vorbim despre emoții negative frecvente și intense. Acceptarea emoțiile înseamnă să recunoști prezența lor, să îți dai voie să simți ceea ce simți, să le permiți să fie acolo, în corpul tău, fără să le negi, să le judeci, să le blochezi, să le suprimi sau să le eviți, pur și simplu să stai cu ele!
Adesea, oamenii se luptă cu emoțiile lor negative și încearcă să le ignore sau să le elimine, să le interiorizeze, să se inchidă în sine sau să le exprime într-un mod vulcanic, prin comportamente verbale sau fizice neadecvate, cum ar fi ridicarea vocii, țipatul, jigniri, spargerea de lucruri, aruncarea cu diferite obiecte, lovirea, evitarea, ignorarea, penalizarea, e.t.c.
Acceptarea emoțiilor înseamnă să fii conștient de ceea ce simți, să le recunoști, să le dai un nume și să le simți atunci când apar. Este sănătos să îți dai voie să simți emoțiile și să privești la poveștile vaoroase care se ascund în spatele acestora. Nu există emoții bune sau rele, însă emoțiile negative foarte frecvente și intense devin disfuncționale, acestea sunt parte din experiența umană și îți semnalează diferite aspecte ce se petrec în interiorul tău.
Atunci când îți dai voie să simți și să accepti emoțiile tale, reușești să îți gestionezi mai bine reacțiile comportamentale, emoționale și să accesezi mecanisme de coping care contribuie la scăderea intensității emoționale negative și la schimbarea dispoziției.
Iată cum îți poți dezvolta abilitatea de a accepta emoțiile:
- Recunoaște-ți emoțiile atunci când apar. Încearcă să îți dai seama ce anume te face să te simți într-un anumit fel, cum se manifestă emoția în corpul tău, unde în corp simți că se manifestă, identifică reacțiile comportamentale și gândurile.
- Nu judeca emoțiile – renunță să îți judeci sau să îți critici emoțiile tale. Acceptă faptul că emoțiile sunt o parte naturală a experienței umane.
- Adoptă o atitudine de compasiune – fii bun și blând cu tine însuți. Gândește-te la cum ai aborda un prieten drag care ar fi în aceeași situație și aplică aceeași atitudine față de tine însuți.
- Observă emoțiile fără a te atașa de ele – privește emoțiile tale ca senzații care trec prin mintea și corpul tău. Nu te atașa de ele și nu le lăsa să îți controleze comportamentul și dispoziția.
- Practică mindfulness – contribuie la creșterea conștientizării emoțiilor și la dezvoltarea capacității de a le accepta. Încearcă să acorzi atenție prezentului și să îți concentrezi atenția pe senzațiile și gândurile din momentul prezent.
- Vorbește despre emoțiile tale – împărtășirea emoțiilor tale ajuta la eliberarea tensiunii și la creșterea capacității de a le accepta.
- Vorbește cu un psiholog online despre ceea ce simți – o metodă sigura, eficientă și ușor de accesat, oricând și de oriunde ai nevoie.
Acceptarea emoțiilor este un proces continuu și uneori poate fi dificil, dar este important să îți amintești că este un pas esențial în dezvoltarea unei sănătăți emoționale și mentale puternice.
Tu te lupți cu emoțiile tale sau le accepți?
Mihaela Gherca – Psiholog & Psihoterapeut & Trainer